"DOGA" JOGA PRE PSOV A ICH PÁNOV

Premýšľate, ako zabaviť psíka aj seba počas pochmúrnych dní? Vyskúšajte „dogu“ - jogu, pri ktorej si spoločne zacvičíte.

Čo je psie joga zač?

Predstavujete si, ako nakráčate so svojim chlpáčom do jogového štúdia, roztiahnete dve jogamatky a postavíte sa do pozície psa hlavou dole? Aj keď by vám to možno niekde prešlo, „doga“, ako sa psie joge v skratke prezýva, sa dá cvičiť aj v domácom prostredí.

Spoločný čas strávený pri joge vám môže navodiť domácu pohodu aj prehĺbiť váš vzťah. Psie joga má aj ďalšie benefity. Znižuje stres, úzkosť, podporuje správne držanie tela, socializáciu a relaxáciu. Danni Shemanski, veterinárna lekárka, ktorá vyučuje psiu jogu v New Yorku už od roku 2001 uvádza, že mnoho problémov v správaní psov spôsobuje nedostatok pozornosti a joga je skvelý spôsob, ako sa maznáčikovi venovať.

Vďaka psej joge môžete psíka naučiť aj väčšiu trpezlivosť pri siahaní na svoje telo. To vám môže uľahčiť strihanie pazúrikov alebo čistenie uší a zubov.

Pre koho je doga vhodná?

Ako zakladateľka psej jogy je považovaná Suzi Teitelman. Podľa jej webových stránok je táto aktivita vhodná pre všetkých psov a ich pánov bez ohľadu na vek či plemeno. Vždy je ale dôležité mať na pamäti, že každý pes je iný a má jedinečné potreby, na ktoré by sa počas cvičenia malo brať ohľad.

Psie joga nemusí byť vhodná pre psíkov so zdravotnými problémami, ktorí berú dlhodobo lieky. Ak máte pochybnosti, či túto aktivitu môžete zaradiť, poraďte sa s veterinárnym lekárom.

Ako cvičiť psiu jogu?

Môžete začať úplne nenáročne. Stačí sa pohodlne usadiť, zhlboka dýchať, zatiaľ čo váš chlpáč si ľahne vedľa vás. Ďalším krokom môže byť pozícia zvaná Sukhasana. Sadnite si do tureckého sedu a narovnajte chrbát. Môžete si tipnúť, za ako dlho si vám do lona sadne váš cvičiaci kolega. Zhlboka dýchajte a pozorujte, ako sa psíkov dych upokojuje a prispôsobuje tomu vášmu.

Zo sedu sa presuňte do predklonu v stole. Táto pozícia sa nazýva Uttanasana. V bežnej joge by ste sa snažili dotknúť svojich prstov na nohách, v psej joge budete hladkať alebo škrabkať psíka, ktorý leží pod vami. Vždy sa narovnajte a potom vráťte do predklonu a takto niekoľkokrát opakujte.

Chvíľa so svojim maznáčikom je vždy kvalitne strávený čas a joga je skvelý spôsob, ako zo spoločných momentov vyťažiť maximum.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.