POMÔCKY. KTORÉ VÁŠMU PSIEMU SENIOROVI ZJEDNODUŠIA ŽIVOT

Aj u domácich miláčikov raz príde čas, kedy sa začnú objavovať prvé známky starnutia. Môžu to byť šedé chlpy, všimnete si, že psík zrazu nedokáže tak svižne vyskočiť na gauč, skrátka z chlpáča plného elánu sa pomaly stane pokojný senior. Na internete nájdete nespočetné množstvo tipov, čo zaobstarať šteniatku, keď si ho priveziete domov, my ale dali dohromady zoznam s praktickými pomôckami, ktoré uľahčia život psím seniorom.

Ako spoznať, že pes starne?

Obvyklými známkami starnutia u psov je priberanie na váhe, zhoršenie sluchu, zraku, problémy so vstávaním, môže to byť aj zápach z úst alebo časté nehody. Nedá sa však všeobecne povedať, v akom veku sa začnú objavovať. Vzhľadom na toľké odlišnosti u rás, sa veľmi rôznia aj ich starnutie. Zatiaľ čo niektorí psy môžu zostarnúť už v šiestich rokoch, iní môžu mať veľa energie aj v desiatich. Preto by pánikovia mali spozorovať, že sa ich maznáčik pomaly presúva do jesene svojho života a urobiť niekoľko drobných zmien v starostlivosti o ne.

Ako psiemu seniorovi zjednodušiť život?

Zmeny v starostlivosti o psieho seniora nie sú nijako radikálne a môžu prísť postupne. Tieto malé krôčiky psíkom môžu spríjemniť každodenné fungovanie.


1. Schodíky
Pre psov, ktorí začínajú vykazovať známky starnutia, sú skvelým pomocníkom psie schodíky alebo rampy. Môžu poslúžiť pri gauči, posteli alebo pri vystupovaní a nastupovaní do auta. Zo začiatku bude psík z novej pomôcky možno trochu nesvoj, preto ho s ňou zoznámte a naučte, ako sa po schodíkoch bezpečne pohybovať.

2. Osvetlenie
Chlpáčmi sa postupne môže horšiť zrak. Pokiaľ sa pohybuje sám v záhrade alebo v okolí domu, je dobré miesto dostatočne osvetliť a uľahčiť mu tak večerné venčenie.

3. Ortopedický pelech
Ortopedické pomôcky už dávno nespríjemňujú život iba ľuďom. Tento pomáha pri bolesti chrbta alebo kĺbov.

4. Absorpčné podložky
So starobou môžu prísť aj občasné domáce nehody. Pre tieto prípady psíkovi pripravte absorpčné podložky, ktoré ste pravdepodobne používali, keď bol šteniatko.

5. Koberce
Pokiaľ doma máte podlahu, je možné, že sa po nej bude staršiemu psíkovi horšie chodiť. Tento problém pomôžu vyriešiť koberce, po ktorých to nebude toľko kĺzať.

6. Kratšie vodítko
Starším psíkom sa môže zhoršiť orientácia a budú sa viac držať u vás, kde sa cítia v bezpečí. Na tieto účely bude praktické kratšie vodítko.

Tieto pomôcky psíkovi zjednodušia každodenné fungovanie a umožnia ďalej si s vami užívať spoločné dobrodružstvá.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.