AKO ZAISTIŤ BEZPEČNÉ PROSTREDIE PRE DLHODOBÝ POBYT PSA NA ZÁHRADE?

Ešte nedávno bolo úplne bežné nechávať psa žiť výhradne vonku. Naopak bolo neobvyklé, aby v tej dobe primárne strážca, vstúpil do domu, nieto aby zdieľal so svojimi majiteľmi domácnosť. Dnes si nedokážeme predstaviť, že by nám chlpáči nezahrievali miesto na gauči. Stále sú psy, ktorí trávia čas primárne vonku. Len ich páni viac premýšľajú nad tým, aby im tam bolo dobre a mali pre pobyt tie najlepšie podmienky. Aké sú to?

Počasie
Najväčším nepriateľom pre pobyt psa vonku je nepriaznivé počasie. Je dôležité psíka chrániť pred dažďom, vetrom, mrazom ale aj slnkom. V prípade veľkých mrazov nie je vhodné ho nechávať príliš dlho vonku, mali by ste mu poskytnúť možnosť ohriať sa vo vnútorných priestoroch. To isté platí aj pri extrémnych horúčavách. Je nutné psovi zaistiť dostatok tieňa i neustály prístup k pitnej vode.

Ak máte psíka, ktorý žije primárne na záhrade, mal by mať kvalitnú búdu a/alebo koterec, v ktorom sa schová pred všetkými prírodnými živlami. Búda by mala byť dostatočne izolovaná a nemalo by do nej zatekať. Počas zlého počasia psíka častejšie kontrolujte, či má vonku stále vyhovujúce podmienky.

Niekoľko pravidiel pre dlhodobý pobyt psa na záhrade

V lete:
- Pes musí mať neustály prístup k pitnej vode. Nevhodné sú ľahké misky, ktoré je možné ľahko prevrhnúť a vyliať. Pokiaľ chcete mať istotu, že voda zostane tam, kde má byť, vykopte v zemi dieru a dajte do nej vedierko s vodou. Zem ju zanechá príjemne chladnú.
- Vždy zaistite dostatok tieňa. Na priamom slnku sa pes môže ľahko prehriať, čo vedie k fatálnym následkom.
- Pozor na dlažbu, ktorá je v lete rozpálená. Psík by sa mal vyskytovať hlavne na tráve.

V zime:
- Poskytnite psíkovi miesto, kde sa môže schovať pred mrazom a silným vetrom. K tomu poslúži už spomínaná zateplená búda, kam môžete umiestniť aj ohrievacie lampy.
- Krátkosrsté psy v zime zahreje kvalitné oblečenie. Najlepšie nepremokavý, aby chlpáča udržal nielen v teple, ale aj v suchu.
- Keď nasneží, nepoužívajte na záhrade av okolí vášho domu posypovú soľ, ktorá môže podráždiť psie labky.

Než sa rozhodnete psa nechávať dlhodobo vonku zvážte, či mu tam bude dobre nielen po fyzickej stránke, ale aj tej psychickej. Pes je spoločenský tvor, ktorý je rád vo svorke, preto by citlivejším jedincom mohlo byť vonku osamote smutno. Ako kompromis môže fungovať inštalácia dvierok pre psov, ktoré mu kedykoľvek umožnia ísť za vami domov.

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené

Táto lokalita je chránená testom hCaptcha a vzťahujú sa na ňu pravidlá ochrany súkromia a podmienky poskytovania služby spoločnosti hCaptcha.