DENTÁLNE ZDRAVIE PSOV AKO KLÚČ K DLHÉMU ŽIVOTU

Dlhé roky bolo dentálne zdravie domácich maznáčikov upozaďované. Pravdou ale zostáva, že zdravý chrup je pre celkové zdravie psov veľmi dôležitý. Pokiaľ sa ešte o dentálne zdravie svojho maznáčika nestaráte, prinášame vám niekoľko jednoduchých tipov, ako to napraviť.

Prečo venovať pozornosť dentálnej hygiene psov

Pokiaľ sa u psov zameriate na ich ústnu hygienu, môžete predísť hneď niekoľkým zdravotným problémom. K tým sa najčastejšie radí ochorenie ďasien a zubov. Vo vážnejších prípadoch môžu psíkovia bojovať s infekciou ústnej dutiny či chronickým zápalom, ktorý môže spôsobiť sekundárne ochorenie v iných častiach tela, vrátane srdca, obličiek a pečene. Zároveň je potrebné poznamenať, že správna dentálna hygiena pomáha kontrolovať a eliminovať zlý dych, ktorý môže byť nepríjemný nielen pre psíka, ale aj pre pána. Odborníci navyše udávajú, že psy s dobrým dentálnym zdravím majú vyššiu šancu na dlhší a zdravší život.

Ako zlepšiť dentálne zdravie psov?

Základným kameňom je pravidelné čistenie zubov. K ruke si vezmite špeciálnu psiu zubnú kefku a pastu a niekoľkokrát do týždňa vyčistite svojmu psímu miláčikovi zuby. Vďaka tomu váš pes nebude bojovať so zubným povlakom či zubným kameňom. Vhod prídu aj dentálne hračky a maškrty, ktoré sú špeciálne navrhnuté tak, aby masírovali ďasná a počas žuvania odstraňovali nečistoty zo zubov. Rozhodne je ale dôležité vedieť, že dentálne maškrty sú iba „doplnkom“ k pravidelnému čisteniu zubov a nemali by túto aktivitu v žiadnom prípade nahradiť. Nepodceňujte ani správnu výživu. Pokiaľ váš pes jej výhradne granule, doprajte mu krmivo s prírodnými ingredienciami a špeciálnymi dentálnymi zložkami, ktoré podporujú zdravie ústnej dutiny.

Príznaky, ktoré signalizujú problémy s dentálnym zdravím

Trpí váš psík konštantným zápachom z úst, ktorý pretrváva aj po čistení zubov? Potom môže ísť o indikátor bakteriálnej infekcie, zápalu alebo iného orálneho problému, ktorý by ste nemali podceňovať. Ďalším príznakom problému môže byť náhle odmietanie potravy, žuvanie len na jednej strane úst alebo problémy pri prehĺtaní. V takej chvíli je pravdepodobné, že psík pociťuje bolesť zubov alebo nepohodlie spojené s dentálnym problémom. Ďalším varovným signálom sú červené, opuchnuté alebo krvácajúce ďasná. Pamätajte, že psie ďasná by vždy mali byť ružové. V neposlednom rade je jasným ukazovateľom problému aj strata zubov. Pokiaľ dôjde k ich uvoľneniu alebo vypadnutiu (okrem obdobia, kedy šteniatkam vypadávajú mliečne zuby), je to vážny dôvod na obavy.

Pokiaľ váš psík už dentálne problémy má, vyhľadajte veterinárnu pomoc. Je veľmi pravdepodobné, že veterinár psovi odstráni zubný kameň, a tým napomôže k celkovému zdraviu ústnej dutiny. Zároveň vám môže odporučiť krmivo, ktoré podporuje zdravie úst, alebo vám názorne ukáže, ako pracovať so psou zubnou kefkou.

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené

Táto lokalita je chránená testom hCaptcha a vzťahujú sa na ňu pravidlá ochrany súkromia a podmienky poskytovania služby spoločnosti hCaptcha.