NÁLADA POD PSA ALEBO KEĎ CHĽUPÁČI TRPIA SEZÓNNOU AFEKTÍVNOU PORUCHOU

Len čo po Novom roku odíde kúzlo Vianoc a my upratáme poslednú vianočnú ozdobu, už by sme radi vítali jar. Máte to aj tak? Čaká nás ale ešte mnoho dlhých zimných večerov a pochmúrne počasie. Ak ste milovníkmi mrazivej zimy, ospravedlňujeme sa za negatívny úvod, nie sme to ale len my ľudia, čo vyzerajú prvé slnečné lúče, aj medzi psíkmi sa nájdu tí, ktorým zima nerobí dobre. A to hlavne na duši.

Iste ste niekedy počuli o sezónnej afektívnej poruche. A možno ste ju spoznali na vlastnej koži. Zlá nálada sa vás drží ako kliešť, ste unavení, nič sa vám nechce a máločo vás nadchne. Môžu sezónne afektívne poruchou trpieť aj psy?

Psy a depresie

Poďme si najskôr ujasniť, či psy môžu trpieť depresiou. Podľa odborníka na psie správanie Scotta Sheafera skutočne môžu. Samozrejme to nemožno s istotou povedať, je ale pravdepodobné, že chlpáči sa stretávajú s niečím, čo by sa depresiou dalo nazvať. A to potvrdzuje aj skutočnosť, že psy pozitívne reagujú na antidepresíva.

A ako je to so sezónnou afektívnou poruchou? Jej vinníkom je zmena ročného obdobia. Niektorí ľudskí jedinci sú na ňu citliví, a tak to môže byť aj u chlpáčov. Bohužiaľ veda ešte nie je tak ďaleko, aby nám psy sami povedali, či za ich zmenou správania stoja krátke dni a málo slniečka, vykazujú ale podobné príznaky ako ľudia. Rovnako ako my produkujú aj psy melatonín, hormón, ktorý reguluje spánkový cyklus. Keď sa vonku zotmie, telo vytvára viac melatonínu, čo navodzuje pocit ospalosti. Vedci sa domnievajú, že nadprodukcia melatonínu, môže prispieť k sezónnej afektívnej poruche, a vzhľadom na to, že psy tento hormón tiež produkujú, môže pravdepodobne porucha vzniknúť aj u nich.

Ako spoznať sezónnu afektívnu poruchu?

Či už psík prežíva akúkoľvek depresiu, všimnete si to náhlou zmenou správania. Chlupáč je ku všetkému ľahostajný, zrazu ho nič nerozveselí, nezaujíma, je unavený. Tieto príznaky však možno prisúdiť aj iným ochoreniam, a tak je nutné pri diagnóze najskôr vylúčiť fyzické ťažkosti a až potom sa zamerať na psychické.

Ako psíkovi pomôcť?

Vo chvíli, keď vylúčite akékoľvek fyzické ťažkosti, kvôli ktorým by psík mohol byť smutný, zamerajte sa na jeho fyzickú aj mentálnu stimuláciu. Vymyslite mu program, ktorý zamestná jeho hlavičku a pomôže mu opäť sa dostať do pohody. Zamerajte sa aj na to, ako sa cítite vy. Máte aj náladu pod psa? Ak ste so svojim psíkom parťáci na život a na smrť, je celkom dosť možné, že vaše psychické rozpoloženie ovplyvňuje aj chlpáčovu náladu. Psy sú tiež často citliví na zmeny v dennej rutine. Preto ak ste kvôli zime a skorej tme začali vynechávať prechádzku, na ktorú je pes bežne zvyknutý, mohla v ňom náhla zmena vyvolať úzkosť a nepohodu.

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené

Táto lokalita je chránená testom hCaptcha a vzťahujú sa na ňu pravidlá ochrany súkromia a podmienky poskytovania služby spoločnosti hCaptcha.