PES V AUTE: 5 TIPOV PRE POHODLNÉ CESTOVANIE

Pes v aute: 5 tipov pre pohodlné cestovanie

Čas dovoleniek je tu a pokiaľ cestujete autom, určite máte so sebou desiatu, dostatok vody a prípadnú zábavu pre chvíle nudy počas cesty (ak práve neriadite). Nezabudli ste na to isté pre svojho psíka? Jazda autom pre mnohých z nich môže byť stresujúca, pokiaľ ale budete dobre pripravení, cesty do väčších vzdialeností si môžete spoločne užiť.

1. Prepravka alebo bezpečnostný pás
Najbezpečnejší spôsob, ako v aute prepravovať psíka, je umiestniť ho do klietky. Pokiaľ nemáte tú možnosť, kúpte mu bezpečnostné pásy určené priamo pre psov. Pozor, nikdy ho nepútajte cez obojok, vždy používajte postroj, ktorý prípadný náraz, hoci aj len pri prudšom zabrzdení, rozloží a necukne psíkovi s krkom. Pes, ktorého pohyb po aute nie je nijako obmedzený, môže byť pri nehode vymrštený zo sedačky alebo zranený airbagom, pristupujte preto k jeho zabezpečeniu rovnako ako napr. pri pútaní deti do autosedačiek.

2. Strach z jazdy autom
Veľa majiteľov psov si dovolenku nedokáže predstaviť bez svojho maznáčika, a tak ho so sebou vezie aj stovky kilometrov ďaleko. Sú chlpáči, ktorí si jazdu autom užívajú, vy možno ale poznáte pravý opak. Psíkovi sa za jazdy robí zle, je ťažké ho dostať do auta, je v strese. V tomto prípade je na zváženie, či maznáčikovi nebude lepšie doma vo svojom pohodlí. Pokiaľ je ale cesta autom nevyhnutná, prediskutujte s veterinárom možnosti upokojujúcich liekov alebo prípravkov na nevoľnosť.

3. Cestovné nevyhnutnosti
Rovnako ako si do auta balíte všetky potrebné veci vy, zabaľte ich aj psíkovi. Nemali by ste zabudnúť na vodu, misku, prípadne maškrty či hračku. Počas dlhých ciest so psom sú dôležité pravidelné zastávky a napr. aportovacia hračka môže psíkovi pomôcť poriadne sa pretiahnuť. Samozrejme nezabudnite na dostatok jedla, vodítko, vrecká na exkrementy, pelech alebo deku a prípadné lieky. Uistite sa, že psík v aute nemá prístup k svojmu krmivu. To posledné, čo chcete na vytúženej dovolenke riešiť, je prejedený pes a kde zoženiete jeho značku granúl.

4. Kontrola známok a mikročipu
Než sa vydáte na dovolenku, skontrolujte, či má psík známku a mikročip s vašimi aktuálnymi údajmi. Na to napokon myslite zakaždým, keď meníte adresu bydliska či telefónne číslo. Stáva sa, že sa nájde psík, ktorý má známku alebo/a mikročip, ale na uvedenom kontakte nie je nikto k zastihnutiu. V rámci kontroly sa tiež pozrite, či má psík všetky platné očkovania. Obzvlášť pokiaľ cestujete za hranice, nezabudnite na jeho pas a očkovací preukaz s potvrdením o očkovaní proti besnote.

5. Pravidelné zastávky
Určite sa už nemôžete dočkať, až budete v cieli. Berte ale do úvahy, že niekoľkohodinová jazda autom nemusí byť pre psíka pohodlná. Preto naplánujte pravidelné zastávky, kedy sa bude môcť napiť, pretiahnuť a vyvenčiť. V zahraničí dokonca môžete naraziť na psie ihrisko priamo pri čerpacích staniciach. V prípade, že sa psíkovi robí v aute zle, zvážte podávanie jedla.

Cestovanie s maznáčikom môže byť zábava, stačí všetko dostatočne naplánovať a pripraviť. Prajeme vám šťastnú cestu!

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené

Táto lokalita je chránená testom hCaptcha a vzťahujú sa na ňu pravidlá ochrany súkromia a podmienky poskytovania služby spoločnosti hCaptcha.