POTRAVINY, KTORÉ DO PSEJ MISKY NEPATRIA

Psí život je v mnohých domácnostiach synonymom teplého pelechu, venčenia a niečoho dobrého na zub. Svojich zvieracích miláčikov skrátka radi rozmaznávame. Niekedy dokonca tak, že sa s nimi podelíme aj o vlastnú večeru. Lenže ako sa hovorí, cesta do pekla je dláždená dobrými úmyslami. Ľudské jedlo môže našim psom rozhodiť trávenie, dlhodobo nežiadúcim spôsobom zvýšiť telesnú váhu a niektoré potraviny môžu psom vážne uškodiť. Ktoré to sú?

Medzi tými notoricky známymi je čokoláda, kofeín, alkohol či surové cesto s kvasnicami. Jeden štvorček čokolády vášmu psíkovi určite nijako zvlášť neublíži. S množstvom ale rastie nebezpečenstvo.

Hrozno býva spájané so zlyhaním obličiek, aj keď nie je úplne jasné, ktorá obsiahnutá látka tieto ťažkosti spôsobuje. Symptómy ako vracanie, hnačka či letargia sa zvyčajne objavia počas dvanástich hodín. So svojím psom sa nedeľte ani o avokádo. Následky by asi neboli tak hrozné ako po zjedení hrozienok, napriek tomu toto ovocie dokáže ublížiť.

Cibuľa, pažítka, jarná cibuľka, pór alebo cesnak tiež dokážu poriadne potrápiť psie zdravie. Nebezpečenstvo spočíva tiež v tom, že sa otrava cesnakom prejaví až za niekoľko dní. Jedným z jej znakov okrem únavy a letargie je oranžovo sfarbený moč. Zvlášť citlivé na tieto potraviny sú plemená akita a Šiba-inu.

Ak radi pri televízii lúskate orechy a delíte sa so svojím psím kamarátom, radšej spozornite. Rozhodne nekŕmte svojho psa makadamovými orechmi a mandľami. A s tými ostatnými tiež radšej šetrite. Orechy sú totiž bohaté na tuky, ktoré vo väčšom množstve neprospievajú ako ľuďom, tak psom. Obdobne je to so soľou – solené orechy si radšej schovajte iba pre seba. Svojmu miláčikovi tiež odoprite sladkosti. Zmrzlina, cukríky alebo kúsok zákuskov ublíži menej, ak ich zjete sami. Vyvarujte sa aj škorici, ktorá psom nesvedčí.

V psom jedálničku šetrite alebo sa radšej úplne vyhnite paradajkám a zemiakom. Veľmi uvážlivo by ste mali nakladať tiež s hubami.

Napriek stále rozšírenej predstave nepatria do psej misky ani varené či pečené kosti. Svojmu psovi ich nikdy nedávajte, ani ak je zvyknutý na barf. Tepelná úprava totiž zmení štruktúru kosti, a tá sa potom v tele štiepi na ostré úlomky, ktoré môžu poškodiť črevá. Kosti, ktoré ostali z nedeľného obeda, preto vždy patria do koša (nehádžu sa totiž ani do kompostu).

Rovnako ako to ľudské, je aj psie zdravie veľmi individuálne. Dajte si preto pozor napríklad na príznaky alergií. Ak máte podozrenie na potravinovú neznášanlivosť alebo dokonca otravu, čo najskôr sa poraďte s veterinárom a starostlivo sledujte všetky symptómy či neobvyklé správanie.


Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené

Táto lokalita je chránená testom hCaptcha a vzťahujú sa na ňu pravidlá ochrany súkromia a podmienky poskytovania služby spoločnosti hCaptcha.