POVAHA JE NAJDÔLEŽITEJŠÍM ASPEKTOM PRI VÝBERE PSIEHO PARTNERA

Spomínate si, ako sa vyberal váš pes? Je to vysnívané plemeno, neodolali ste smutným očiam v útulku, alebo vás očarila jeho povaha? Ak to bolo to druhé, toto je najlepší spôsob, ako si vybrať svojho kamaráta. Mnohých ľudí zaujme vzhľad, ale neuvedomujú si, že každé plemeno má svoje špecifické povahové črty. Ako si vybrať plemeno, ktoré bude vyhovovať vášmu životnému štýlu?

V prvom rade rodina

Ste slobodní alebo máte veľkú rodinu? Máte malé deti, iné domáce zvieratá? Tiež si ujasnite, do akého priestoru budete psa vodiť. Žijete v byte alebo v dome? Máte záhradu? Aké sú možnosti prechádzok vo vašom okolí? Toto všetko by ste mali zvážiť pri výbere vhodného psieho spoločníka.

Odpovede na tieto otázky vám pomôžu zúžiť výber. Ak napríklad bývate v byte a v blízkosti nemáte parky alebo pekné miesta na prechádzky, pravdepodobne sa pre vás hodí malý pes, ktorý nevyžaduje toľko pohybu. Ak máte malé deti, malé, krehké plemená, ktoré môžu byť v blízkosti detí nervózne, nebudú vhodnou voľbou. Namiesto toho hľadajte chlpatého psa s povesťou milujúceho deti. Priťahujú vás obri ako nemecká doga alebo bernardín? V prvom rade vás bude zaujímať, koľko priestoru môžete psovi ponúknuť.

Zhodnoťte svoj životný štýl

Pracujete dlho alebo často cestujete? Chodíte radi na výlety, alebo sa skôr zdržiavate doma?

Ak vediete aktívny životný štýl, určite sa zamerajte na aktívne preteky, ktoré s vami dokážu držať krok. Teriéry a športové plemená, ako sú border kolie, austrálsky ovčiak, nemecký ovčiak, pudel atď. milujú pohyb. Ak radšej trávite voľný čas so zdvihnutými nohami, aktívne plemeno by z vášho domu urobilo dreváreň. Vhodné by pre vás bolo pokojné plemeno, ktoré s vami rado leží na gauči. Zamyslite sa aj nad tým, ako dlho budete každý deň mimo domu a ako dlho bude pes ponechaný sám.

Ujasnite si, prečo chcete psa

Predtým, ako si zaobstaráte psa, ujasnite si, čo od neho očakávate. Chcete spoločníka alebo strážneho psa? Chcete, aby sa vám každý večer schúlil na kolená, alebo aby bol vaším partnerom pri behu? Buďte k sebe úprimní, len tak nájdete najlepšieho partnera pre vás a vašu rodinu.

Zvážte svoj čas a rozpočet

Na niektorých miestach sa adopcia psa podobá adopcii dieťaťa, ktoré od vás zostane závislé celé roky. Okrem zabezpečenia správnej výživy, pelechu, hračiek a rôznych doplnkov budete musieť zabezpečiť aj lekársku starostlivosť, ktorá nie je lacná. Niektoré plemená potrebujú viac starostlivosti ako iné. Napríklad dlhosrsté psy si vyžadujú pravidelné česanie a strihanie. A bohužiaľ, existujú aj plemená, ktoré majú nešťastné genetické predispozície na zdravotné problémy, ktorých riešenie môže byť veľmi nákladné

Vek psa

Mnoho ľudí si radšej zaobstará šteniatka z viacerých dôvodov, v neposlednom rade preto, že sú roztomilé a ťažko im odolať. Niektorí sa domnievajú, že výchova psa od šteniatka pomáha upevniť puto medzi psom a majiteľom. Starostlivosť o šteniatko a jeho výchova je však veľmi náročná a nie každý sa na to cíti, preto si radšej adoptuje staršieho psa, ktorý už má za sebou obdobie ničivých zubov a puberty. Ak si staršie psy nenesú traumy z predchádzajúceho domova (ktoré sa zvyčajne dajú prekonať trpezlivosťou), nemajú problém vytvoriť si silné puto s novou rodinou. Naopak, mnohokrát sú oddanejší ako šteniatka.


Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené

Táto lokalita je chránená testom hCaptcha a vzťahujú sa na ňu pravidlá ochrany súkromia a podmienky poskytovania služby spoločnosti hCaptcha.