PREČO JE DOBRÉ, KEĎ DIEŤA VYRASTÁ V PRÍTOMNOSTI PSA?

„Mami, môžem mať psíka?“ „Ocko, ja by som si prial/a psa.“ Ak sú vám tieto vety povedomé a počúvate ich dennodenne, potom je najvyšší čas zvážiť, či si vaša rodina skutočne nezaslúži nového štvornohého člena. Navyše sa zdá, že prítomnosť psíka v rodine má pozitívny vplyv na deti aj dospievajúcich.

Patríte k ľuďom, ktorí dlhodobo snívajú o psíkovi, ale zároveň sa obávate, či štvornohý kamarát zapadne do vašej rodinnej rutiny? Pokiaľ si psa prajete vy aj vaši potomkovia, potom jeho obstaranie skutočne zvážte. Podľa mnohých odborníkov to vyzerá, že psíci pozitívnym spôsobom ovplyvňujú vývoj dieťaťa. O tom aspoň informuje web PsychCentral. A ako konkrétne psíkovia pôsobia na život vášho potomka?

Pozitívny vplyv na duševné zdravie
Možno to poznáte sami. Máte zlý deň, a to jediné, čo vám pomôže, je sledovanie roztomilých videí s psíkmi na internete. A teraz si predstavte, že by ste takého chlpáčika mali doma. Domáci miláčikovia výrazným spôsobom ovplyvňujú naše duševné zdravie, a to platí nielen u dospelých, ale aj u detí. Potvrdzuje to aj štúdia z roku 2015, ktorá ukázala, že vyrastanie po boku psíka, súvisí s nižšou mierou úzkosťou u detí. Rovnako je dôležité spomenúť, že pokiaľ deti majú domáceho maznáčika, s ktorým môžu komunikovať, dochádza u nich k lepšiemu zvládaniu stresu. „Ak dieťa vyrastá so psom, môže pocítiť emocionálne prepojenie počas stresujúcich okamihov,“ hovorí terapeutka Jackie Tassiello.

Zamerané na sociálne zručnosti
Život s domácim miláčikom nie je len o permanentnom maznaní, hladení a hádzaní loptičiek. Naopak, prináša so sebou aj množstvo povinností, ktoré ako majiteľ musíte perfektne zvládať. A určite nie je na škodu, keď sa do starostlivosti o psíka zapoja aj deti. Staršie deti môžu psa pravidelne venčiť, mladšie môžu dopĺňať granule alebo vodu. Rovnako tak sa môžu zapojiť pri umývaní, česaní alebo inom type starostlivosti o psíka. Vďaka psej prítomnosti sa deti učia sociálnym zručnostiam, čo sa opäť môže pozitívne premietnuť na ich živote.

Lepšie komunikačné zručnosti
Zaujímavé je, že psy môžu zlepšiť komunikačné a jazykové schopnosti detí. Obzvlášť, ak psíka trénujete a dávate mu povely. Akonáhle sa do tréningu zapoja deti, rýchlo si osvoja schopnosť pokladať jasné a presné povely. Rovnako tak môžete psíka využiť ako „poslucháčov“ pri detskom precvičovaní čítania. Psy totiž neodsudzujú, nehodnotia a naopak trpezlivo počúvajú detské predčítanie, čo opäť vedie k zlepšeniu prejavu.

Podpora fyzickej aktivity
Ruku na srdce, život so psom so sebou prináša aj veľa času, ktorý musíte stráviť vonku. Ak máte pocit, že sa vaše deti príliš nehýbu, potom vedzte, že s príchodom domáceho maznáčika sa ich postoj k pohybu zmení. Dovádzanie so psíkom, pravidelné prechádzky prírodou alebo rodinné výlety so psom – to je iba zlomok udalostí, ktoré na vás čakajú.

A čo alergia?
V neposlednom rade je dôležité spomenúť, že život s domácim miláčikom môže prospievať aj fyzickému zdraviu. Štúdia z roku 2017 poukázala na to, že u detí, ktorí žijú so psom, je menej pravdepodobné, že sa u nich vyvinie alergia. Všetko je dané tým, že sú od útleho veku vystavené alergénom, ako je psia srsť alebo nečistoty, ktoré domáci maznáčik prináša z vonkajšieho prostredia. Samozrejme platí, že ide o jednu štúdiu, a nemožno jej závery brať ako dogmu. Napriek tomu ide o myšlienku, nad ktorou sa oplatí pozastaviť.

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené

Táto lokalita je chránená testom hCaptcha a vzťahujú sa na ňu pravidlá ochrany súkromia a podmienky poskytovania služby spoločnosti hCaptcha.