PSI A ŠEDINY: ZNÁMKA STARNUTIA ALEBO I NIEČOHO INÉHO?

Mnoho majiteľov tzv. útulkáčikov nevie, koľko im je presne rokov. Jedna zo známok veku, podľa ktorej môžu usúdiť, že sa stávajú pániky psieho seniora, sú šedé chlpy. Kedy sa začínajú objavovať a nie je to známka toho, že niečo nie je v poriadku?

Najskôr začnú psíkom chlpy šednúť v okolí tlamičky. Je to prirodzený jav starnutia, rovnako ako u ľudí. Keďže ale psíkovia starnú rýchlejšie, objavujú sa aj šediny oveľa skôr. Záleží na danom psíkovi. Niektorí ľudia sa tiež pýšia svojou šticou bez šedín až do vysokého veku, iní naopak začínajú siahať po farbách na vlasy už po dvadsiatom roku. Jedno vieme iste, na rozdiel od ľudí je psíkom úplne jedno, či šednú. Teda iba dovtedy, pokiaľ to neznačí nejaký zdravotný problém. Kedy by ste mali spozorniť?

Šedivý ňufáčik možno občas zaznamenať aj u veľmi mladých psov, dokonca aj mladších ako jeden rok. U nich to ťažko bude známka starnutia. Štúdia, publikovaná v Applied Animal Behaviour Science, zistila, že psy, ktorí trpia úzkosťami, stresom, sú impulzívne, majú strach z cudzích ľudí, zvierat alebo zvukov, trpia na predčasné šednutie. Opäť je to rovnaký prípad ako u ľudí.

Šediny môžu tiež ukazovať na zdravotný neduh. Sú napr. príznakom problémov so štítnou žľazou. Ak teda máte podozrenie, že šediny vášho psíka prišli veľmi skoro, obráťte sa na veterinára.


OD KEDY PSI STÁRNU?

Ako už bolo povedané, prešedivený ňufák je obvykle znamením, že váš pes dosiahol seniorský vek.

Obvykle sa tak deje medzi siedmym a desiatym rokom, záleží na veľkosti psa. Napr. veľké plemená sa môžu považovať za seniorov už od piateho roku veku. Malé a stredné plemená dosahujú vek až o dva roky neskôr. V šedivení hrá úlohu aj genetika psíka alebo aj farba. Niektorí majú už od narodenia predispozície k šediveniu. A logicky, na čiernom chlpáči si šedín všimnete oveľa skôr, než na snehobielom maltezáčikovi.

Šediny nešediny, láska vášho maznáčika bude rovnaká, aj keď sa jeho vzhľad o niečo zmení.


Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené

Táto lokalita je chránená testom hCaptcha a vzťahujú sa na ňu pravidlá ochrany súkromia a podmienky poskytovania služby spoločnosti hCaptcha.