PSIA PAMÄŤ A SPOMIENKY. ČO O NICH VIEME?

Pamätáte si ešte, aký bol život bez vášho štvornohého kamaráta? Jedno vieme iste, nebol tak veselý a naplnený chlpatou láskou. Čo ale váš psík? Pamätá si život bez vás? Spomína na predchádzajúceho majiteľa, život v útulku, alebo napríklad spoločné výlety? Veda má vo zvieracích hlavičkách stále čo skúmať a pamäť je jedným z málo prebádaných miest. Čo o psích spomienkach vieme teraz?

MAJÚ PSI SPOMIENKY?
Je dokázané, že psy majú spomienky, zatiaľ ale nie sú známe ďalšie špecifiká, vrátane toho, do akej miery si psy veci pamätajú. Ak ste zvedaví, ako to teda je, poteší vás správa, že prebieha výskum o psích spomienkach. V Duke Canine Cognition Center na Duke University sa vedci zaoberajú otázkami ako: Ako psy využívajú svoje predchádzajúce skúsenosti pri zapamätaní si rôznych situácií? Alebo napríklad: Dokážu si pamätať všetci psy? A tiež napríklad: Sú rozdiely medzi konkrétnymi rasami? Každá z týchto otázok by mohla viesť k prekvapivým objavom.

KÚZLO ASOCIATÍVNEJ A EPIZODICKEJ PAMÄTE
Najčastejšie psy používajú asociatívnu pamäť. Je to spôsob, akým mozog vytvára vzťah medzi dvoma vecami. Pokiaľ máte mačku, určite ste s ňou už niekedy bojovali pri ukladaní do prepravky. Má ju totiž spojenú s návštevou veterinára, ktorá sa určite neradí medzi obľúbené výlety. Pes má podobne spojené vodítko s prechádzkou, preto keď ho vezmete do ruky, v tú ranu chlpáč čaká pripravený pri dverách.

Epizodická pamäť je spomienka na niečo, čo sa vám osobne stalo, je teda spojená s určitým časom a priestorom. Donedávna sa malo za to, že také spomienky majú iba ľudia a niekoľko zvierat. Niektoré výskumy naznačovali, že psy takú schopnosť majú, s dôkazom prišla až priekopnícka štúdia v Current Biology.

Tím z Maďarska zistil, že si psy dokážu vybaviť, čo práve urobil ich pán, aj keď k tomu neboli výslovne inštruovaní. Na výskum využili 17 rôznych plemien, ktoré boli vycvičené na kopírovanie pohybov svojich majiteľov. Psy boli testovaní na schopnosť vybaviť si konkrétnu situáciu minútu a hodinu po cvičení. Zistilo sa, že v oboch prípadoch si chlpáči vybavili, čo pán urobil, čo znamená, že si zapamätali konkrétny okamih z minulosti.

PAMÄTAJÚ SI PSI SVOJE PREDCHÁDZAJÚCI MAJITEĽOV?
Tieto výskumy podporujú myšlienku, že adoptovaní psy si môžu pamätať svojich predchádzajúcich majiteľov. Tí, ktorí žili v nevyhovujúcich podmienkach, si napríklad môžu spájať negatívne emócie s určitými predmetmi, miestami alebo ľuďmi. Rozhodne tiež vieme, že sa psom po paníčkoch cnie, keď ich na nejakú dobu opustí. A najviac, keď idú len pred dom vyniesť kôš.

Na psej pamäti a spomienkach je teda ešte čo skúmať, uvidíme, čo prinesie nový výskum. Bez výskumu ale iste vieme, že pokiaľ schováte maškrty do šuplíka, aj za týždeň si pes bude pamätať, kam presne to bolo.

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené

Táto lokalita je chránená testom hCaptcha a vzťahujú sa na ňu pravidlá ochrany súkromia a podmienky poskytovania služby spoločnosti hCaptcha.