SÚ CHYTREJŠIE MAČKY ALEBO PSI? VEDCI NAŠLI ODPOVEĎ

Už ste si niekedy položili otázku, či sú múdrejšie mačky alebo psy? Ak máte to šťastie zdieľať domácnosť s oboma, určite ste už boli svedkami rôznych psích i mačacích kusov, ktoré svedčia o ich inteligencii. Psíci sa napríklad ľahko naučia povely, mačky zo seba síce nenechajú robiť cvičenú opičku, ale dokážu poskladať puzzle. Kto z nich má viac pod čiapkou? Odpoveď hľadali vedci v rámci najnovšieho výskumu.

VÝSKUM INTELIGENCIE ZVIERAT
Upozornenie: Nasledujúce tvrdenia radšej zatajte pred svojou mačkou.

V magazíne Frontiers in Neuroanatomy bola publikovaná štúdia, ktorá sa zaoberala počtom neurónov v mozgovej kôre u mäsožravých a všežravých zvierat. Skúmal sa pes, mačka, fretka, mangusta žíhaná, mýval, hyena žíhaná, lev a medveď hnedý. My vám rovno môžeme prezradiť, že výsledky sú na strane najlepšieho priateľa človeka – psa.

Najskôr si ale vysvetlíme, o čom počet neurónov vypovedá. Neurón je typ bunky, ktorá prijíma a odosiela správy z tela do mozgu a späť do tela. Neurologička Suzana Herculano-Houzel, jedna z autoriek štúdie, vysvetľuje, prečo ako meradlo inteligencie zvolila práve použitie neurónov. „Neurony sú základné jednotky na spracovanie informácií. Čím viac jednotiek v mozgu nájdete, tým je zviera schopnejšie.“

Je tiež dôležité spomenúť, že väčší mozog neznamená viac neurónov. Štúdia skúmala dvoch psov, 16-kilového voříška a 70-kilového zlatého retrievera. Oba mozgy obsahovali zhruba rovnaký počet neurónov. Naproti tomu oveľa väčší medveď mal neurónov o poznanie menej.

OKAMIH PRAVDY
A výsledky? Mozgová kôra študovaných psov mala každá približne 500 miliónov neurónov, u mačiek to bolo 250 miliónov. Na porovnanie - rovnaká oblasť ľudského mozgu má podľa odhadov až 16 miliárd neurónov. Kritici tohto experimentu tvrdia, že inteligenciu nemožno určiť iba neurónmi. Nech je to akokoľvek, jedno je isté: počet neurónov rozhodne neurčuje, ako veľmi svojho psa a mačku budete mať radi. Takže pomaznajte svojich chlpatých kamarátov a zahrňte ich láskou, aj keď práve nezískajú prvé miesto v rebríčku „Najchytrejšie zviera“.

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené

Táto lokalita je chránená testom hCaptcha a vzťahujú sa na ňu pravidlá ochrany súkromia a podmienky poskytovania služby spoločnosti hCaptcha.