TRÁPI VÁS NEUSTÁLY PSÍ ŠTEKOT? TOTO SÚ MOŽNÉ VYSVETLENIE

Štekanie je jedným z psích komunikačných nástrojov. Keď vám ale začnú susedia písať odkazy do schránky, aby ste „s tým hlučným psom niečo urobili“, je tej komunikácie až príliš. Prvým krokom je zistiť, prečo psík nadmerne šteká, podľa toho potom zvolíte riešenie a vaše susedské vzťahy budú zase v harmónii.

Možné dôvody nadmerného štekania:

Nuda
Väčšina psov bola v minulosti vyšľachtená na konkrétnu prácu. Od prírody tak majú vo svojej povahe byť neustále v záprahu. Preto jedno z najjednoduchších vysvetlení, prečo váš chlpáč doma neustále šteká, je nuda. Skrátka nevie, ako sa zabaviť a štekanie mu príde ako dobrý nápad, ako si skrátiť dlhú chvíľu. Skúste predĺžiť prechádzky, dlhšie sa so psíkom hrajte alebo mu kúpte psie hlavolamy.

Vyžadovanie pozornosti
Teraz sa zamyslite nad tým, ako reagujete, keď váš pes začne len tak štekať? Okriknete ho, aby bol ticho? Robíte to takto zakaždým a pes nie a nie prestať? V skutočnosti ste ho svojou pozornosťou celý čas odmeňovali a tým tak psa navykli, že štekot je správne. Skúste štekanie nejakú dobu ignorovať a nereagovať naň. Keď potom bude chlpáč chvíľu ticho, to je ten správny moment pre odmenu.

Nadšenie
Niektorí chlpáči svoju radosť vyjadrujú štekotom. Idete pre vodítko a psík začne v tú ranu nadšene štekať? Pripravujete mu jedlo a on sa rozšteká na celé kolo? Taký hlasný prejav z radosti sa horšie odnaučuje, pretože je reakciou na rutinné činnosti. Rovnako ako v predchádzajúcom prípade psa odmeňte len vtedy keď sa upokojí. Napríklad ak vezmete vodítko a on v tú ranu zašteká, vodítko zase odložte. Tým mu dáte najavo, že keď bude štekať, na vytúženú prechádzku sa nejde. Vo chvíli, keď opäť siahnete po vodítku a pes zrazu bude ticho, môžete vyraziť von.

Úzkosť/strach
Neustále štekanie môže mať bohužiaľ aj vážnejšie dôvody. Nejeden psík sa hlasno prejavuje po celú dobu, keď je doma sám. Väčšinou je to príznak separačnej úzkosti, ktorú netreba podceňovať. S týmto problémom sa môžete obrátiť na psieho trénera alebo si pre začiatok prečítať naše tipy, ako psíkovi s úzkosťou pomôcť.

Zvuky a pachy
Niekedy sa vám môže zdať, že váš pes šteká len tak do prázdna. Psie zmysly, najmä sluch a čuch, sú oveľa citlivejšie, než tie ľudské. Preto môžu cítiť alebo počuť niečo, čo ľudia nie sú schopní postrehnúť. Môže sa preto stať, že štekotom vás chce pes na niečo podobné upozorniť.

Zmena zdravotného stavu
Ak si všimnete, že štekanie je sprevádzané ďalšími zmenami v správaní, môže to byť známkou vážnejšieho zdravotného problému. Napríklad starnúci psíkovia niekedy takto reagujú na zhoršenie sluchu alebo zraku.

Akonáhle prídete na to, prečo psík stále šteká, je dôležité tomu prispôsobiť výcvik. Pokiaľ ste napríklad zistili, že si týmto spôsobom chlpáč hovorí o pozornosť, jednou z metód odnaučenia je ho ignorovať. Zatiaľ čo ak chlpáč šteká, pretože má nejaký zdravotný problém, je potrebné ho čo najskôr začať riešiť.

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené

Táto lokalita je chránená testom hCaptcha a vzťahujú sa na ňu pravidlá ochrany súkromia a podmienky poskytovania služby spoločnosti hCaptcha.