UŽ ŽIADNE SLZY A KÝCHANIE: PLEMENA PSOV, KTORÉ SÚ VHODNÉ PRE ALERGIKOV

Na peľ, roztoče, prach, mačky alebo psy. Bohužiaľ, alergie nie sú selektívne, takže sa môže stať, že po niekoľkých minútach v prítomnosti psa začnete kýchať, slziť alebo sa vám bude ťažšie dýchať. Dobrou správou však je, že existuje niekoľko plemien psov, ktoré možno označiť za "hypoalergénne".

Pudel

Ak by sme mali vybrať jedno plemeno psa, ktoré je vhodné pre alergikov, je to bezpochyby pudel. Jeho srsť je nelesklá, čo je pre alergikov alfou omegou spokojného života. Zároveň je dôležité spomenúť, že o srsť pudla sa musíte riadne starať. Pravidelné česanie, strihanie a kúpanie zabezpečí, že sa ako alergik budete v ich prítomnosti cítiť príjemne. Výhodou pudlov je aj ich priateľská povaha a vysoký intelekt. Ak teda hľadáte partnera na celý život, na ktorého sa môžete spoľahnúť, potom je to pudel.

Bichon frise

Ďalším plemenom, ktoré sa často odporúča pre alergikov, je bišón. Bišóni sú charakteristickí svojou kučeravou srsťou, ktorá podobne ako u pudlov nelína. Bišóni sú malé, priateľské psy, ktoré sa s radosťou prispôsobia vášmu životnému štýlu.

Basenji

Zatiaľ čo pudel a bišón majú dlhú srsť, basendži sa môže pochváliť krátkou srsťou. Hoci sa to môže zdať ako "smrť" alergikov, opak je pravdou. Basenji sa o svoju srsť stará sám a zručne ju čistí. Nie je tiež lenivý. Ak teda hľadáte psa, ktorý je väčší ako bišón, ale zároveň je vhodný pre alergikov, potom je basendži tou správnou voľbou.

Írsky vodný španiel

Írsky vodný španiel je plemeno s hustou srsťou, ktorá minimalizuje rozptyl alergénov. Získa si vás aj svojou aktívnou a veľmi inteligentnou povahou. Treba dodať, že írsky vodný španiel je ideálny pre všetkých ľudí, ktorí sa radi pohybujú v prírode.

Čínsky chocholatý pes

Čínsky chocholatý pes sa tiež uchádza o pozornosť alergikov. Či už dávate prednosť púdrovému alebo menej chlpatému variantu, v oboch prípadoch budete mať istotu, že ide o hypoalergénneho psa. Powder puff má mäkkú, jemnú srsť, cez ktorú sa alergény šíria len veľmi obmedzene. Hair less je úplne bezsrstý variant čínskeho chocholatého psa. Za zmienku stojí aj ich priateľská, hravá a veľmi uvoľnená povaha, vďaka ktorej je čínsky chocholatý pes vhodný do rodín s deťmi.

Bedlingtonský teriér

Bedlingtonský teriér, ktorého srsť je veľmi podobná srsti pudla, je tiež skvelým partnerom pre alergikov. Opäť teda ide o plemeno, ktoré nelína a nešíri alergény. Aj v ich prípade je však dôležité pamätať na to, že pravidelné česanie je základná vec, ktorú ako majiteľ nemôžete zanedbať.

V neposlednom rade je dôležité si uvedomiť, že každý alergik je veľmi špecifický. Ak viete, že ste alergický na psy, potom urobíte najlepšie, ak s vybraným plemenom strávite niekoľko hodín nezáväzne. Skúste napríklad navštíviť chovateľa psov alebo útulok a zistite, ako vaša alergia reaguje na psiu srsť a sliny. Pred zaobstaraním si psa by ste sa mali poradiť aj so svojím alergológom.


Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené

Táto lokalita je chránená testom hCaptcha a vzťahujú sa na ňu pravidlá ochrany súkromia a podmienky poskytovania služby spoločnosti hCaptcha.