ZAHRABÁVA VÁŠ PES JEDLO? ZISTITE, PREČO TO ROBÍ

Ste na nákupe a starostlivo s láskou vyberáte maškrtu pre svojho psíka ako odškodnenie za to, že ste ho nechali doma samotného. Vrátite sa domov a obdarujete chlpáča s očakávaním, že dobrotu zlupne ako malinu, a on ju namiesto toho čapne a uteká zahrabať. Je vám táto situácia povedomá? Tiež si lámete hlavu nad tým, prečo váš pes rád zahrabáva jedlo? Existuje hneď niekoľko dôvodov. Poďme im prísť na kĺb.

INSTINKTÍVNE SPRÁVANIE

Tendencia zahrabávať jedlo sa dá často prisúdiť psíkovým predkom. Keď sa im podarilo uloviť niečo na jedenie, svoju korisť zahrabali a schovali tzv. na horšie časy. V dnešnej dobe domáci miláčikovia koľkokrát dostávajú jedlo na zlatom podnose (niekedy aj doslova) a nehrozí, že im ho niekto zje, aj napriek tomu často zvíťazí prirodzený inštinkt a svoju potravu si schovajú.

RASA

Najčastejšie sa zahrabávanie jedla objavuje u rás, ktoré si zachovali svoje lovecké inštinkty a boli vyšľachtené na lov malej zveri. Pokiaľ teda vlastníte teriéry alebo duriče - ako sú jazvečíci, bíglovia a baseti, pravdepodobne máte schovávanie jedla na dennom poriadku.

ÚZKOSŤ ALEBO STRACH

Neustále hrabanie pre mnohých psíkov pôsobí terapeuticky. Pokiaľ sa teda stretávajú so stresom alebo úzkosťou, je možné, že sa ním upokojujú. Toto správanie môže byť časté aj keď vlastníte viac psíkov. Prirodzene si maznáčikovia schovávajú ich obľúbenú dobrotu pred ostatnými. Nanešťastie už potom koľkokrát nevie, kam ju zahrabali, a tak ju nezje ani oni. Nápadne to pripomína schovávanie čokolády pred drahou polovičkou alebo deťmi, však?

NUDA

Vysvetlenie môže byť aj takto jednoduché. Niektorí psi z nudy ničia na čo prídu, iní zahrabávajú a schovávajú jedlo alebo hračky. Môže to byť aj nástroj na upútanie vašej pozornosti alebo forma zábavy.

PRÍLIŠ VEĽKÉ MNOŽSTVO

Je tiež možné, že psíkovi dávate moc jedla naraz. Preto si zvyšok necháva na neskôr. Skúste dennú dávku potravy rozdeliť na menšie porcie. Pokiaľ pes skôr zahrabáva hračky, obmedzte ich počet, ku ktorým má prístup a každý týždeň ich striedajte. Keď ich znovu vytiahnete, psík bude mať radosť, ako keby hračky boli úplne nové.

Môže byť ťažké zahrabávanie psíka odnaučiť. Je to jeho prirodzená potreba, ktorú potrebuje uspokojiť. Môžete ale regulovať čo a kde zahrabáva. Vymyslite mu rôzne hry, v rámci ktorých môže zahrabávať hračky alebo maškrty, či už doma alebo vonku.

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené

Táto lokalita je chránená testom hCaptcha a vzťahujú sa na ňu pravidlá ochrany súkromia a podmienky poskytovania služby spoločnosti hCaptcha.